Opleiding Coupeuse I en II

Danckaerts Modevakscholen

De Coupeuse opleiding  is het vervolg van de Costumière opleiding . De opleiding bestaat uit twee delen: Coupeuse I en Coupeuse II. Coupeuse I is het praktische gedeelte en Coupeuse II het theoretische deel. In overleg volg je de onderdelen gelijktijdig of na elkaar.

Coupeuse I

Bij Coupeuse I ga je verder met het patroontekenen en maken van damesbovenkleding.  De modellen die je uitwerkt worden wat moeilijker (bijvoorbeeld a-symetrische modellen). Daarnaast teken je ook mantels en colberts. Van het tekenwerk worden ook een aantal modellen op halve of hele schaal gemaakt.

Colbert op maat

Een belangrijk onderdeel is het op maat maken van een colbert voor een pasdame. Je leert hoe je een losse tussenvoering verwerkt, hoe je de kraag en revers kunt pikeren en hoe je paspelknoopsgaten en -zakken maakt. Je voert het colbert, waarbij je met voeringstof leert werken.

Je maakt een aantal colberts, waarvan minimaal 1 voor je pasdame. Je mag zelf iemand vragen om jouw pasdame te zijn. Zij komt een aantal keer mee naar de les voor het opmeten en afpassen. Tevens moet zij beschikbaar zijn tijdens de examendagen. Het colbert is écht vakwerk. Daar maak je je pasdame zéker blij mee!

Duur

De Coupeuse I opleiding duurt 1 - 1,5  jaar. Dit is afhankelijk van je ervaring, de frequentie dat je naar de lessen komt en de tijd die je aan huiswerk kunt besteden.

Je kunt deze lessen wekelijks of 1 keer per 2 weken volgen. Je volgt het programma individueel en kunt daardoor op ieder moment in het jaar starten.

Examen

Het afsluitende examen duurt 3 dagen op examenlocatie. De examens zijn 2x per jaar (in februari en juni). Er is mogelijkheid om deelexamens te doen.

In de zomer kan het volledige examen worden afgelegd. In de winter alleen deelexamens.

Op het examen komen alle onderdelen komen aan bod:

  • Patroontekenen van een jas/colbert en een japon, blouse, rok of pantalon op 1/3 schaal
  • Tekenen en maken van een colbert op een pasdame
  • Praktisch werk kostuumvak op 1/2 of hele schaal
  • Vaktheorie mondeling

Coupeuse II

Coupeuse II is het theoretische deel van de Coupeuse opleiding. Het bestaat uit de onderdelen proportieleer, proportieschetsen, textielwarenkennis en praktische handelskennis.

Proportieleer

Bij het vak proportieleer leer je hoe je patronen tekent en aanpast voor mensen met andere maten dan de standaardmaten en/of figuurproblemen.

Proportieschetsen

Bij het vak proportieschetsen leer je een figuur tekenen in de juiste verhoudingen.

Textielwarenkennis

De textielwarenkennis is een uitbreiding en verdieping van de lesstof van de Costumière opleiding. Je leert over kunstvezels en hoe stof bewerkt kan worden om het andere eigenschappen te geven.

Praktische handelskennis

Tot slot het vak praktische handelskennis. Bij dit vak krijg je basis informatie die je nodig hebt bij het uitoefenen van een bedrijf.

Duur

De duur van het onderdeel Coupeuse II opleiding is 0,5 - 1 jaar.

Dit is afhankelijk van je ervaring, de frequentie dat je naar de lessen komt en de tijd die je aan huiswerk kunt besteden.

Je kunt deze lessen wekelijks of 1 keer per 2 weken volgen. Je volgt het programma individueel en kunt daardoor op ieder moment in het jaar starten.

Examen

Het examen duurt 1 dag en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Proportieleer (schriftelijk en mondeling)
  • Proportieschetsen (schriftelijk)
  • Textielwarenkennis (mondeling)
  • Praktische handelskennis (schriftelijk)

Kosten

De lessen kosten €16,50 per les van 2 uur. Reken voor de boeken op zo'n €130,-.  Voor het oefenen van de praktijkonderdelen heb je stof en fournituren nodig. Deze moet je zelf aanschaffen. Evenals het tekenmateriaal.

Het examengeld wordt jaarlijks door de vereniging vastgesteld. Actuele examenkosten staan op www.Danckaerts.nl.

voorbeeld jurkje
voorbeeldstofjes

aanmelden proefles

Lestijden

Maandagochtend van 9.15 tot 11.15
Maandagmiddag van 13.00 tot 15.00
Maandagavond    van 19.30 tot 21.30
Dinsdagavond      van 19.30 tot 21.30
Woensdagochtend van 9.15 tot 11.15
Donderdagavond van 19.30 tot 21.30
Vrijdagochtend     van   9.15  tot   11.15