Opleiding Costumière

Danckaerts Modevakscholen

De opleiding costumière is het eerste gedeelte van het ‘damesvak’. De opleiding bestaat uit patroontekenen, praktijkopdrachten (kledingstukken en technische onderdelen maken zoals kragen, afwerking etc.) en textielwarenkennis.

Patroontekenen

Bij het vak patroontekenen leer je de basispatronen tekenen en leer je hoe je deze kunt aanpassen naar eenvoudige modellen. Voor costumière teken je patronen voor rokken, blouses en jurkjes voor dames en meisjes. De meeste patronen worden op schaal 1:3 of 1:2 getekend.

Praktijkopdrachten

Een deel van de patronen die je getekend hebt, maak je ook. Je maakt ze in het klein op schaal 1:2 of in het groot voor jezelf (of iemand anders).

Naast de volledige patronen, maak je ook deelopdrachten. Denk daarbij aan verschillende zakken, halsafwerkingen, kragen etc.

Textielwarenkennis

Het laatste vak in de opleiding Costumière is textielwarenkennis. Je leert hoe de verschillende stoffen gemaakt worden en hoe je deze kunt herkennen.

Tijdens de opleiding Costumière wordt voornamelijk gewerkt met niet-rekbare stoffen.

Duur van de opleiding

De opleiding duurt 1 à 2 jaar. Dit is afhankelijk van je ervaring, de frequentie dat je naar de lessen komt en de tijd die je aan huiswerk kunt besteden.

Je kunt de lessen wekelijks of 1 keer per 2 weken volgen. Je volgt het programma individueel en kunt daardoor op ieder moment in het jaar starten.

Er is een afsluitend centraal examen van 1 dag. Alle onderdelen komen hier aan bod. De examens zijn 2x per jaar (in februari en juni).

Kosten

De lessen kosten €16,50 per les van 2 uur.  Reken voor de boeken op zo'n €130,-.  Voor het oefenen van de praktijkonderdelen heb je stof en fournituren nodig. Deze moet je zelf aanschaffen. Evenals het tekenmateriaal.

Het examengeld wordt jaarlijks door de vereniging vastgesteld. Actuele examenkosten staan op www.Danckaerts.nl.

voorbeeld jurkje
voorbeeldstofjes

aanmelden proefles

Lestijden

Maandagochtend van 9.15 tot 11.15
Maandagmiddag van 13.00 tot 15.00
Maandagavond    van 19.30 tot 21.30
Dinsdagavond      van 19.30 tot 21.30
Woensdagochtend van 9.15 tot 11.15
Donderdagavond van 19.30 tot 21.30
Vrijdagochtend     van   9.15  tot   11.15